LEXA KAPI SİSTEMLERİ
SEPETİNİZ

Lexa TS EN 16034-1 Standartlarına uygun sertifikalı yangın kapıları Metal Kapı Kasaları

lexa yangın kapıları çift yön koruma
lexa yangın kapıları çift yön koruma
Yangın güvenliği konusuna seyirci kalmayın...
Olası hukuki ve vicdani sorumluluktan kurtulun...

METAL KAPI
KASALARI

Lexa Kapı Sistemleri, modern inşaat sektöründe güvenilir bir tercih olan metal kapı kasaları üretmektedir. Sac kapı kasaları, yangın kapıları gibi çeşitli uygulama alanlarında kapının oturacağı kısım için ideal bir çözümdür. Gelişen inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan bu kapı kasaları, estetik, dayanıklı, uygun fiyatlı ve kolay montaj avantajları sunar.

Ülkemizde, ahşap kapı kasalarının yerini alan ayarlı sac kapı kasaları, Lexa Kapı Sistemleri'nin uzmanlık alanıdır. Metal malzemeden üretilen bu kapı kasaları, daha yüksek dayanıklılık ve uzun ömür sağlar. Ayarlanabilir yapıları sayesinde her tür kapı boşluğuna uyum sağlayabilir ve istenilen ölçülere göre üretilebilir.

Lexa Kapı Sistemleri olarak, kaliteli ürünlerimiz ve müşteri odaklı hizmet anlayışımızla inşaat projelerinizde güvenle kullanabileceğiniz metal kapı kasaları sağlıyoruz. 

YANGIN KAPISI HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER

SINIFLANDIRMA

Yangın kapıları, TS EN1634-1 standardına göre yangına dayanıklılık zaman ölçütüne göre değerlendirilir. Kullanım yerine göre bütünlük (E), yalıtım (I), ışınım (W), kendi kendine kapanma ve duman sızdırmaz (S) özelliklerine sahip olmalıdır.

  • Bütünlük ve yalıtım (EI)
  • Bütünlük ve ışınım (EW)
  • Darbe halinde bütünlük ve yalıtım (EI-M)
  • Kapılar için kendiliğinden kapanma (C)
  • Duman sızıntısı (S)

Yangın kapısı dayanım sürelerinde E ve I (EI) süreleri dikkate alınır. Türkiye'de yangın geçişleri ve yangın kapılarının özelliklerine ilişkin "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" hükümleri uygulanır. Mevcut konut binaları ile yeni yapılan binalara ilişkin hükümler farklıdır ve binanın kullanım amacına göre ayrıntılar içerir.

YANGIN KAPISI SERTİFİKALARININ KISALTMALARININ ANLAMLARI

  • EN : Avrupa Birliği Standartları
  • TS : Türkiye Standardı
  • BS : İngiltere Standardı
  • GOST : Rusya Standardı
  • UNI : İtalya Standardı
  • UL : ABD Standardı

Yangın kapıları montajı uzmanlık gerektirir. Standartlara ve sertifikasyona uygun olarak üretilen kapıların montajında kullanılan malzemeler ve uygulamalar da aynı standartlara uygun olmalıdır.

FİYAT

Standartlara uygun olarak üretilen yangın kapıları genellikle 70 kg üzerinde bir ağırlığa sahiptir. Ucuz kapılar yerine güvenilir ve sertifikalı ürünleri tercih etmek önemlidir. Kapı fiyatları, kullanılan malzeme, üretim süreci ve sertifikasyon gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Güvenlik, konfor ve huzur açısından güvenilir bir yangın kapısı seçmek önemlidir. Ucuz kapılar yerine sertifikalı ve güvenilir ürünlere yönelmek, olası risklerin önüne geçebilir.

SES ve ISI YALITIMI

Özellikle daire içinden yangın merdivenine açılan yangın kapılarında ses ve ısı yalıtımı önem kazanmaktadır. Standart ve sertifikasyonlara uygun olarak yapılmış yangın kapıları kullanılan malzemeler ve yapısı gereği genel anlamda ses ve ısı yalıtımına uygun ya da yardımcı özelliktedir. Standardında olmamakla birlikte istenmesi durumunda giyotin kullanılarak eşik bölümünde de tam sızdırmazlık sağlanır.

KAPLAMA YÜZEYLERİ

Kaplama yüzeyleri estetik kaygı içindir. Ancak yangın kapısı kapalı ortama değil de dışarıya açılıyorsa mutlaka neme, güneşe, rüzgara, darbeye karşı dayanıklı malzemelerden üretilmelidir. Eğer kapı daire içerisinde yangın merdivenine açılır olarak kullanılıyorsa yangın kapısının daire içi yüzeyi dairenin mimari bütünlüğüne uygun kaplanırken, dış ortam yüzeyi boyalı olarak üretilebilmektedir.

MONTAJ

Dikkat edilirse standart testlerinde yangın kapıları yani kapı kanatları ya da kasaları tek başına test edilmez, bunun için kapı ifadesi yerine kapı setleri kullanılır. Kapı seti demek, ürün olarak kanadı ve kasası, kullanılan aksesuarı (menteşesinden bareline) ve montaj tekniğini de kapsamaktadır. Montaj tekniği denince ilk anlamda önemsiz ortalama bir standarttan söz edildiğini düşünülse de durum pek öyle değildir. Montaj sırasında kasa içerisinde kullanılan malzemeler ve sertifikasyon çerçevesinde yapılan uygulamalar sahada da yinelenmelidir. Örneğin test edilen kapıda beton doldurma, içerisine yangına dayanımlı köpük ya da taş yünü gibi maddeler kullanma gibi uygulamalar yapılmışsa sahada aynı uygulamalar yapılmalıdır. Bu çerçevede test ve sertifika kapsamında uygulanan yöntem ne ise yine montaj uygulamasının da aynı teknikle yapılması gerekmektedir. Yangın kapıları montajı ayrı bir uzmanlık gerektirir. Her ne kadar standartlara ve sertifikasyona uygun olarak üretilen kanat yangına dayanımlı olarak üretilmiş olsa da kasa montajında da sertifikasyon aşamasındaki teknik özelliklere uygun, yangına dayanımlı malzemelerle ve fitili doğru uygulanarak montajlanmalıdır.

Kısacası, yangın kapıları adı altında üretilen ucuz kapılardan uzak durmak ve güvenilir, sertifikalı firmalardan biraz daha maliyetli olan ancak güvenlik, konfor ve huzur açısından sıkıntı yaşamayacağınız bir yangın kapısını tercih etmek önemlidir.