Yangın Kapıları, elektrik odaları , teknik odalar, yangın koridorları ve yangın merdivenleri başta olmak üzere , bulunduğu mahal için can güvenliğini korumak gibi önemli bir yaşamsal öneme sahiptir. Bulunduğu mahalde alev ,sıcaklık ve dumanın diğer tarafa geçmesini önleyerek can sağlığını , oksijen barikatı görevini yaparak yangının söndürülmesinde önemli bir unsura sahip olmakla beraber , yangının yayılmasını da engelleyecek önemli bir faktöre sahiptir.
Yangın kapılarında istenilen ve beklenilen verimlerin alınması için ise en önemli faktör doğru kullanım yerine , doğru özellikleri barındıran bir yangının kapısının seçimi ile mümkündür. Aksi takdirde istenilen performans alınamayarak can kayıplarına ve büyük hasarlara neden olunabilir.
Ülkemizde yangın testleri Avrupa standartlarına uygun olarak ve Türk Akreditasyon Kurumu onayı olan Tse ve özel test merkezleri tarafından yapılmaktadır. Bu merkezler de Yangın kapıları çeşitli test düzenekleri ile ilgili standartlara uygun olarak yapılmaktadır. Bu standartlar ise aşağıdaki gibidir.
- TS EN 1634-1 Yangına karşı bütünlük ve yalıtım testi(E,I)
- TS EN 1634-3:2013 Duman sızdırmazlık testi(S)
- TS EN 1191:2013 Açma Kapama Testi©
Ülkemizde yangın dayanım testleri özel ve TSE test laboratuvarlarında yapılmaktadır. Yangın kapıları E : Bütünlük , I :Yalıtım , W : Işınım , C : Kendi kendine Kapanma ve S : Duman Sızdırmaz özelliklerine göre çeşitli testlerden geçmektedir.
Yangın kapılarında bu gibi yeterlilik belgelerini almak ciddi bir ar-ge çalışması ile birlikte mühendislik ve tecrübe gerekmektedir. Bu gibi çalışmaların yürütülmesi ise yüksek maliyetler ile birlikte kapı fiyatlarını etkilemektedir. Ülkemiz şartlarında bu belgeleri alarak gerekli mühendislik ve ar-ge faaliyetlerin gerçekten önem vererek yürüten firma sayısı oldukça azdır. Bundan birkaç yıl öncesine kadar istenilen şartlara ve özelliklere bağlı olarak istenilen özellikteki kapı ihtiyacının Ülkemizde karşılanamaması nedeniyle bir çok proje yabancı menşeili olarak yurt dışından ithalat yapılarak bitirilmiştir.
Ancak günümüz şartlarında ülkemizde bu şartları karşılayan firmalar bulunmakla beraber rahat ulaşım ve daha uygun maliyetlerle yangın gibi önemli bir konuya çok büyük faydalar sağlamaktadır.
Yangın kapılarında son zamanlarda istenilen özellikler giderek artmakla beraber farklı kullanım alanları ve koruma ihtiyacı yelpazesi genişlemektedir.
Örneğin son zamanlarda bunlara ; çift yön dayanım ve cross tarzı özellik beklentileri oluşmaktadır.
Çift Yön Dayanım : Yangın dayanımın tek yönden değil iki yönden de oluşabilecek tehlikelere karşı tam bir koruma sağlamasını amaçlayan bir kapı modelidir.
Cros Açılır Kapı : Çift kanatlı olarak , çift yön yangın dayanımıyla , koridorlarda aynı anda çift yönlü kaçışları desteklemek amaçlı , aynı anda kanatların zıt yönlü açılması sağlayan yeni bir kapı modelidir.
Ülkemiz de yangın kapısı seçimi genel olarak kabaca yapılmakta olup , proje detaylarında hala çok eskilerden kalma kapı detay ve şartnameleri ile birlikte üretici firmalardan , yapılamayacak ve yangın dayanımını etkileyen istekler ile üretim yapılması talep edilmektedir. Oysa ki yangın mevzuatı gibi önemli konularda üretici firmanın istenilen dayanım ve özelliğin sağlanması konusun da beyan ve taahhütü üzerine , üreticinin ar-ge ve mühendislik çalışmaları sonucu ortaya çıkan kapı modeline müdahale edilmesi oldukça yanlış bir yol olmakla beraber ciddi sorunlara yol açabilmektedir.